Pools Online logo
Zaloguj się

Sprawdź swoją znajomość języka holenderskiego – Madelon uczy się języka polskiego w szkole letniej na uniwersytecie w Warszawie. Codziennie wpisujemy jej komentarz.

Zapraszamy na blog o Madelon - która uczy się również języka polskiego w Holandii na naszym kursie internetowym.

https://poolsonline.nl/blog/

Madelon

Na drie cursussen Pools in Nederland en een taalschool in Krakau heb ik dit jaar gekozen voor een summer school van de universiteit in Warschau.
De belangstelling is groot. In de collegezaal met 220 stoelen zitten studenten op de trap vanwege plaatsgebrek. Dat is niet zo gek, want veel studenten kwamen in aanmerking voor een beurs van Polonicum, die de cursuskosten (2500 ZL) en de verblijfkosten in het studentenhuis (44 ZL per nacht) afdekken.

Voor de eerste dag wordt de groep in tweeën gesplitst ( Engels en Pools), voor een rondleiding over de campus, die vanwege de hitte wordt ingekort tot anderhalf uur. Aan de hand van oude foto's wordt onderweg getoond hoe het was en wat er met restauratie bereikt is. Naast de oude gebouwen is op (forse) loopafstand ook een nieuw gedeelte gebouwd, waar het instituut voor neofilologii - wij noemen dat moderne talen- zijn onderdak heeft gevonden.

Een Pool kan niet zonder zijn geschiedenis. Voor hem of haar is dat veel meer onderdeel van het dagelijks leven dan wij ons kunnen voorstellen. Van de eerste tot de laatste minuut krijgen we dan ook gemeld welke beroemde zonen van Polen er gestudeerd hebben en wanneer de eerste vrouw de universiteit van Warschau bezocht. De gids verliest de aandacht van de groep door de hitte. Uiteindelijk staan zo'n 100 studenten bij het standbeeld van Copernicus  verkoeling te zoeken bij een watersproeier in plaats van aandachtig te luisteren. Als het weer koeler is gaan we zelf wel op onderzoek uit. Als je nieuwsgierig bent naar je eigen kennis van het Pools, kun je de intaketest doen op de site van Polonicum. Hoe verder je komt, hoe hoger het niveau.

Er zit ook een oefening in, waarin de eerste woorden van bekende Poolse liedjes en gedichten moeten worden afgeschreven. Dat lukte amper iemand. Wie kan dat wel?